foto expositie met werk van 7 'fotografen'
te bezichtigen vanaf 12 juni tot 29 augustus 2021 tijdens de openingsuren van Museum het Gouverneurshuis in Heusden Vesting

check: Museum Het Gouverneurshuis

TITEL: GEEN TITEL

Begin 2020 startte Hans van der Ven in Creatief Centrum Heusden een cursus foto- grafie voor gevorderden. Tijdens zes bijeenkomsten wees hij de deelnemers erop dat het fotograferen niet louter hoeft te bestaan uit het vastleggen van het bestaande en dus het reeds ‘geziene’. Indachtig het beroemde motto van Paul Klee dat kunst het onzichtbare zichtbaar moet maken, leerde hij dat men ook op zoek kan gaan naar wat niet, of niet meteen en zeker ook niet door iedereen gezien wordt.
In die zin leerde hij de deelnemers na te denken over de ‘conceptuele fotografie’ die de fotograaf graag ‘beeldenmaker’ noemt en aldus de vrijheid biedt die spreekwoorde- lijk is in de wereld van de beeldende kunst. En, niet te vergeten de beeldenmaker ver- lost van de traditionele, technische kwaliteitseisen van de fotografie (scherpte, kadre- ring, licht-donkernuances etc.).
De conceptuele fotografie heeft er dan ook voor gezorgd dat de foto een hogere status kreeg, meer en meer werd opgenomen in de ontwikkeling van de beeldende kunst en tenslotte haar welkome opwachting kon maken in de kunstmusea.

Mees Douglas – beeldend kunstenaar
Rob Duterloo – grafisch ontwerper
Hans van den Eeden – journalist
Anna Marie van Thiel de Vries – beeldend kunstenaar Jan van Veelen – psychotherapeut
Catharina van de Ven – beeldend kunstenaar
Ad de Visser – kunstdocent/publicist

De cursus volgde acht thema’s en opdrachten: Licht, De sfeer thuis, Zelfportret, Co- rona, Portret, Stoel, Landschap en Seizoen. De resultaten hiervan – inclusief het ‘vrije werk’ – worden in de expositie getoond.